Home » » Ciabatta z awokado

Ciabatta z awokado

Written By Mefisto on sobota, 2 czerwca 2012 | 11:15

A gdyby zabrakło Ci chleba ?
Panika ?
Wojna jest ?
o nie............. SPOKOJNIE

Uspokój się, wypij drinka i PATU:


Wykonanie na podstawie doświadczeń zaprzyjaźnionej diablicy jest nastepujące:

Bieremy 30 dkg mąki typu 650 i dwie łychy pełnoziarnistej. Dodajemy 8 g suchych drożdży, dwie łyżeczki soli i łyżeczkę cukru. 

Mieszamy , mieszamy (suche składniki) niczym diabeł w kotle warzelnym, dodajemy 250 ml ciepłej wody (jakby co - nie zacina mi się "ó") i znowu mieszamy, mieszamy drewnianą łychą* aż z ciasta "wyjdą" anielskie włosy...

<ja to powiedziałem ?????????>

Zostawiamy na jakieś (no bo jakie ?) 20 min do wyrośnięcia w pobliżu czegoś ciepłego (nie powiem Wam gdzie, bo pójdę do piekła he he he). Po tym czasie wykładamy ciasto na papier do pieczenia wysypany mąką.

Ciasto jest na tyle rozlazłe jak uda mojej sąsiadki i wymaga pilnej korekty, więc trza je uformować, delikatnie w kształt cygara, który uzyskamy podnosząc na przemian krawędzie papieru i odstawiamy do wyrośnięcia (ponownie) na 30 min. 

Po tym czasie powinno wyglądać tak:


Tera piekarnik na Fulla (czyli 250 C), na dno kilka kostek lodu coby go zaparować i wsadzamy do naszego piekiełka ciabatte. Po 20 minEtach powinno być SI :D


*to ważne !
SHARE

About Mefisto

2 komentarze :