Home » » Tilapia wędzona w herbacie czarnej

Tilapia wędzona w herbacie czarnej

Written By Mefisto on sobota, 1 grudnia 2012 | 23:28

Dzisiaj namawiam do zadymy, nie takiej boiskowej (choć też potrafi rozczululić serce me) ale takiej kulinarnej co Wy na to ?

Zaczynajmy zatem...

Będzie to tilapia wędzona w herbacie czarnej , cukrze brązowym i ziołach - podana na kratownicy z blanszowanej cukinii

Sam proces nie jest trudny - wymaga jedynie masek przeciwgazowych ;)

Zamiast wkładki bambusowj zastosowana została patelnia grillowa położona na WOKu, szczelnie przykryta folią aluminiową. Rozgrzewamy herbate i pozostałe składniki na ostrym ogniu,ułożone na folii aluminiowej (której dajmy poza woka tak dużo aby można było potem zrobić kokon nad patelnią) tak długo az sie zacznie najzwyczajniej w swiecie kopcić. Po czym wyłączamy gaz i pod przykryciem czekamy około 15 min na efekt koncowy.





podać można z karmelizowanymi pomidorami...


troche roboty bylo z wykonaniem kratownicy z cukinii...

ale warto bylo jakby się przemęczyć :)


SHARE

About Mefisto

3 komentarze :

  1. Jaka szkoda, że mamy wykrywacz dymu... ale może taka tilapia warta jest zimnego prysznica...

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, respekt - aż w brzuchu burczy. patelnia grillowa z dziurami nie istnieje u mnie w domu, tym bardziej wkładka bambusowa. durszlak musiałby być żaroodporny, prawda?
    piękne to to i nietuzinkowe, że tak zachwycę się raz jeszcze

    OdpowiedzUsuń