Jeleń z marynaty

Written By Mefisto on wtorek, 21 kwietnia 2015 | 11:42

 Jeleń biegający po talerzu, marynatą otoczony. Przepis być może wyda się skomplikowany, ale tylko do czasu włożenia okularów ;).



Aby tak wyglądał i smakował dzień wcześniej musiał wylądować w marynacie z:

- szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- cebuli (jedna duża)
- 4 ząbków czochu
- liścia laurowego 3 szt
- ziela angielskgo leTko zmiażdżonego 4 szt
- jałowca (kila ziaren)
- 2-3 łyżek octu z czerwonego wina
- kilku ziaren kolendry także zmiażdżone
- soli, pieprzu
- 4 gałązek rozmarynu świeżego

Ilości marynaty podane są dla 1 kg mięsa.

Mięso po zamarynowaniu obsmażamy i przekładamy do gara, w którym się będzie dusił ok 3 godzin. W tym przypadku dodane są grzyby suszone, które były moczone w wodzie przez godzinkę, a potem gotowane do mieNTkości. Pamiętajcie dusić mięso w marynacie. Nie wylewajcie jej przypadkiem na wszechmocne młoty Thora!

Po półtorej godzinie duszenia dodajemy grzyby wraz z wodą na której były gotowane.

Wybornie smakuje z delikatnymi placuszkami rosti oraz z niedocenionym jarmużem.


Rosti wykonujemy se tak:
Kilka ziemniaków przecieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy jajko, roztopione masło, sól, pieprz i posiekane igły rozmarynu. I smażymy najlepiej na smalcu kaczym. Z braku takowego na oleju - też wyjdą wyśmienicie :).

Jarmuż natomiast gotujemy w osolonej wodzi około 5 minut. Następnie odcedzamy huncwota (jest takie słowo). Na patelni rozpuszczamy masło na oliwie i wrzucamy posikany czosnek i chili. Po chwili dodajemy jarmuż, skrapiamy cytryną i dusimy około 3 minuty.

Nie zjarajcie tylko czochu bo będzie gorzki :).

SMACZNEGO :)
SHARE

About Mefisto

0 komentarze :

Prześlij komentarz