Czy deser zawsze musi być słodki? A może coś bardziej...piekielnego? Dla fanów deserów pozbawionych czekolady i innych słodkości. Chociaż deser to..sama słodycz.
Aby go wykonać samodzielnie i bez wycinania żeber potrzebujemy :
- 500g przecieru pomidorowego
- sok z dwóch małych cytryn
- 2 łyżeczki cukru do pomidorów
- 1 szklanka cukru
- 6 żółtek
- Szczypta chili
- 1 ½ szklanki mleka 2 %
- 1 ½ szklanki kremówki
Wlewamy do garnka przecier pomidorowy wraz z sokiem z cytryn i dwoma łyżkami cukru i odparowujemy aż stanie się gęsty. Żółtka wraz z cukrem ucieramy do białości.
Do nieco ostudzonego przecieru dodajemy mleko i ½ szklanki kremówki i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy żółtka i całość znowu mieszamy. Całość podgrzewamy uważając aby się nie zagotowało, bo zrobi się jajecznica :))))
Do gorącej masy wlewamy resztę lekko ubitej śmietanki i mieszamy.
Odstawiamy na kilka godzin, aby się solidnie schłodziło, po czy dodajemy osiekaną świeżą bazylię (ile kto lubi). Jeśli mamy maszynkę do lodów to mamy z bańki. Lody robią się same. Jeśli nie to masę wkładamy do zamrażarki i co godzinę miksujemy… ze 3-4 razy energicznie.
- 500g przecieru pomidorowego
- sok z dwóch małych cytryn
- 2 łyżeczki cukru do pomidorów
- 1 szklanka cukru
- 6 żółtek
- Szczypta chili
- 1 ½ szklanki mleka 2 %
- 1 ½ szklanki kremówki
Wlewamy do garnka przecier pomidorowy wraz z sokiem z cytryn i dwoma łyżkami cukru i odparowujemy aż stanie się gęsty. Żółtka wraz z cukrem ucieramy do białości.
Do nieco ostudzonego przecieru dodajemy mleko i ½ szklanki kremówki i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy żółtka i całość znowu mieszamy. Całość podgrzewamy uważając aby się nie zagotowało, bo zrobi się jajecznica :))))
Do gorącej masy wlewamy resztę lekko ubitej śmietanki i mieszamy.
Odstawiamy na kilka godzin, aby się solidnie schłodziło, po czy dodajemy osiekaną świeżą bazylię (ile kto lubi). Jeśli mamy maszynkę do lodów to mamy z bańki. Lody robią się same. Jeśli nie to masę wkładamy do zamrażarki i co godzinę miksujemy… ze 3-4 razy energicznie.
0 komentarze :
Prześlij komentarz